Podpowiadamy, co warto zjeść w Kordobie w Hiszpanii

6 lutego, 2025 Tagi , , , , ,

Co warto zjeść w Kordobie? Jest to pytanie, które często pojawia się podczas rodzinnej wycieczki lub romantycznego wypadu. Jakość oraz różnorodność dań serwowanych w Kordobie jest przedmiotem zainteresowania wielu turystów. Jej oferta kulinarna jest zgodna z zasadami diety śródziemnomorskiej. Spacerując ulicami historycznego centrum miasta, warto odkryć bary i tawerny, które oferują szeroki wybór przepysznych potraw!

Lechuga al Ajillo

Lechuga al Ajillo to prosta, ale bardzo smaczna przystawka w Kordobie. Składa się z kawałka sałaty polanego sosem czosnkowym. Sałata jest najpierw skrapiana odrobiną octu Jerez. Czosnek jest siekany na małe kawałki i smażony na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, aż uwolni swój smak. Po usmażeniu czosnek dodaje się na wierzch sałaty, którą od razu podaje się do stołu. Jeśli lubisz czosnek, spodoba Ci się to danie.

Flamenquin

Flamenquin to kolejna specjalność Kordoby, której koniecznie musisz spróbować. Jest to roladka z polędwicy wieprzowej wypełniona szynką jamon i serem, która jest panierowana w jajku i bułce tartej, a następnie smażona na głębokim oleju na złoty kolor. Po przekrojeniu flamenquin, roztopiony ser wycieka na zewnątrz. Zazwyczaj flamenquin jest bardzo długi i podaje się go z frytkami i zieloną sałatą. Czasami podawany jest już pokrojony, ale w większości przypadków trafia na talerz w całości. Nazwa flamenquin w rzeczywistości tłumaczy się jako „mała tancerka flamenco”, co jest dość dziwaczne i nie mówi zbyt wiele o samym daniu. Ale jest niezwykle pyszne!

Rabo de Toro

Rabo de Toro to jedno z najsłynniejszych dań, o którym mówi się, że powstało w Kordobie w czasach rzymskich. Można je znaleźć w menu większości restauracji. Istnieje kilka miejsc specjalizujących się w Rabo de Toro, do których miejscowi udają się specjalnie, aby skosztować tego dania. Jednym z takich miejsc jest Bodega Campos. Rabo de Toro to idealne danie na zimę. Jest rozgrzewające i syte, a jego smaki sprawią, że będziesz chciał je zamówić ponownie. Rabo de Toro to wolno gotowany ogon wołowy w słodkim sosie winnym lub brandy, w wyniku czego powstaje najdelikatniejsze, rozpływające się w ustach mięso. Podaje się go wraz z lekko przyprawionymi, grubymi frytkami.

Callos de Ternera a la Cordobesa

Callos tłumaczy się jako flaki. To tradycyjne danie w Kordobie nie jest dla każdego. Ale jeśli dasz mu szansę i zignorujesz fakt, że głównym składnikiem są podroby, będziesz zaskoczony, jak pyszne jest to danie. Co ciekawe, nie ma jednego przepisu na to danie, każdy szef kuchni przygotowuje własną wersję. Głównym składnikiem dania są flaki, ale gulasz ten może również zawierać morcillę, chorizo, a nawet Jamon Serrano. Może również zawierać inne rodzaje podrobów. Mięso wolno gotuje się wraz z cebulą, pomidorami, czosnkiem, ostrą papryką, białym winem, kminkiem, pimentonem, goździkami, szafranem i oliwą z oliwek.

Tortilla Cordobesa

Tortilla to jedno z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Pyszny hiszpański omlet ziemniaczany, kremowy w środku, z cebulą lub bez słynie na całym świecie. Ale w Kordobie podaje się go w inny sposób. Po pierwsze, tortilla w Kordobie jest dużo większa niż w innych częściach Hiszpanii – zwykle jest dwukrotnie większa. Kiedy zamówisz kawałek tortilli w stylu Cordobes, spodziewaj się, że będzie on posiadał dużą ilość salmorejo, obok szynki jamon i posiekanych gotowanych jajek. To przepyszne połączenie dwóch najlepszych hiszpańskich przysmaków i wspaniałej kombinacji smaków.

Cochifrito

Cochifrito to pyszne danie składające się z pozbawionej kości jagnięciny, która jest smażona na smalcu do zrumienienia, a następnie gotowana z cebulą, czosnkiem, pimentonem, sokiem z cytryny i pietruszką. Chociaż danie to pochodzi z północy Hiszpanii, jest również bardzo popularne w Andaluzji, zwłaszcza w Kordobie. Mięso ma przyjemną chrupkość, ale jest niezwykle delikatne i soczyste w środku. Podaje się je z ziemniakami gotowanymi w tym samym sosie.

Pastel Cordobes

Myśląc o tym, co warto zjeść w Kordobie, nie można zapomnieć o deserach. Pastel Cordobes to jeden z tych, które wywodzą się z mauretańskiego imperium Al-Andalus. Składa się z warstw ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem wykonanym z konfitury z dyni, znanej również jako anielski włos. Niektóre piekarnie dodają również małe kawałki jamon do nadzienia, co jest nieco zaskakującą mieszanką, ale dobrze smakuje. Ciasto dekoruje się cukrem, cynamonem i migdałami. Poza tym, organizuje się festiwal Pastel Cordobes, który odbywa się 17 listopada. Tego dnia ciasto podaje się bezpłatnie wszystkim uczestnikom festiwalu.

Tortilla de patata

Według podań ludowych, tortilla de patata została stworzona przez generała Tomása de Zumalacárregui w 1817 r., aby nakarmić jego głodną armię, ponieważ zapasy żywności były wówczas ograniczone. Kluczowymi składnikami używanymi w tym daniu są cienko pokrojone ziemniaki i jajka, więc jest to w zasadzie bardzo gruby omlet ziemniaczany, który po zakończeniu przypomina frittatę. Istnieją pewne regionalne wariacje, które obejmują kiełbasę chorizo, cukinię, zieloną paprykę lub grzyby, ale niezależnie od odmian, często podaje się ją w barach tapas, pokrojoną w plasterki.

Espinacas con garbanzos

Espinacas con garbanzos to pożywne andaluzyjskie danie, którego głównymi składnikami są szpinak i ciecierzyca. Istnieje wiele przepisów i wersji tego wegetariańskiego dania, ale najczęściej przyprawia się je czosnkiem, oliwą z oliwek, pomidorami, papryką, octem i kminkiem. Espinacas con garbanzos podaje się na ciepło w chłodniejszych miesiącach Hiszpanii, często z kawałkiem smażonego chleba.

Mazamorra de Almendras

Mazamorra de Almendras jest bardzo podobna do ajo blanco z Malagi. Jest to zimna zupa z migdałów z czosnkiem. Pozostałe składniki trafiające do blendera to między innymi: czerstwy chleb, oliwa z oliwek, ocet Jerez i sól. Podobnie jak salmorejo, mazamorra jest to bardzo kremowa zupa na zimno. Zupę zwykle podaje się z rodzynkami i posypana małymi kawałkami pokrojonego jabłka.

Croquetas

Te tradycyjne hiszpańskie placki są zwykle na bazie maślanego beszamelu, który jest dobrze schłodzony i formowany w okrągłe lub cylindryczne placki, które są następnie panierowane w jajku i bułce tartej, a na koniec smażone do uzyskania chrupiącej skórki. Hiszpania obfituje w różne rodzaje krokietów, a najpopularniejsze wersje zawierają szynkę lub rozdrobnionego kurczaka w bazie beszamelowej, ale inne składniki, takie jak grzyby, dorsz lub krewetki, są również powszechne. Chociaż powstały jako oszczędne danie, które wykorzystywało resztki składników, dziś są klasykiem jako tapas – małe przekąski, którym zwykle towarzyszy kilka drinków.

Jeśli te pyszności niedostatecznie Cię przekonały, sprawdź wpis o tym, dlaczego warto jechać do Kordoby?

Autor: Magda Łydka

Poprzedni

Gotowy plan wycieczki objazdowej po Katalonii

Malaga z dziećmi – darmowe atrakcje, co warto zwiedzić

Następny

Dodaj komentarz