Katalonia jest nie tylko bardzo ciekawym hiszpańskim regionem, ale także szczyci się jednymi z najlepszych przysmaków w Hiszpanii. Typowe jedzenie w Katalonii różni się od tego, jakie możesz spróbować w innych częściach tego kraju. Jeśli chcesz nie tylko zobaczyć miejsca, ale także skosztować lokalnych potraw, zapoznaj się z naszą listą najbardziej tradycyjnych smakołyków. Oto kuchnia katalońska!
Ryby i owoce morza – typowe dania kuchni katalońskiej
Esqueixada de bacallà
Esqueixada to tradycyjna katalońska sałatka, której głównym składnikiem jest suszony dorsz. Pozostałe składniki mogą się od siebie nieco różnić, ale najczęściej używa się pomidorów, cebuli, czerwonej papryki oraz oliwy z oliwek. Dorsz powinien być najpierw namoczony, a następnie rozdrobniony między palcami, stąd nazwa esqueixada, pochodząca od esqueixar oznaczającego rozdzierać. Ten kataloński przysmak jest czasami dekorowany przed podaniem jajkami na twardo i czarnymi oliwkami.
Bacallà a la llauna
Bacallà a la llauna to klasyczne hiszpańskie danie rybne pochodzące z Barcelony, którego historia sięga XIX wieku. Potrawa przygotowywana jest z solonego dorsza, mąki, papryki pimentón, pietruszki, czosnku oraz dodatku oliwy z oliwek. Dorsz jest odsalany, odsączany, suszony, a następnie obtaczany w mące i smażony do momentu, aż nabierze złotego koloru. Następnie tak przygotowaną rybę umieszcza się w llaunie – prostokątnej patelni z niskimi i prostymi bokami (alternatywnie można użyć brytfanny lub blachy do pieczenia z brzegami). Danie piecze się przez kilka minut, a następnie podaje się z posiekaną natką pietruszki i sosem czosnkowym.
Zarzuela de mariscos
Zarzuela de mariscos to tradycyjny kataloński gulasz przygotowywany z owoców morza. Podstawą zarzuela de mariscos są małże i krewetki, ale niektórzy lubią dodawać także przegrzebki oraz kalmary. Inne składniki dodawane do tego dania to szafran, białe wino, oliwa z oliwek, liście laurowe, cebula, czosnek, rozmaryn i tymianek. Natomiast do dekoracji używa się wędzonej papryki oraz pietruszki.
Tradycyjne dania kuchni katalońskiej dla miłośników mięsa
Paella Catalana
Paella Catalana składa się z wielu różnych składników, które gotowane są w metalowej patelni z dwoma uchwytami nazywanej paella lub paellera. W wersji katalońskiej oprócz szafranu i ryżu znajduje się mięso drobiowe, kiełbasa longaniza, owoce morza, suszone śliwki i w zależności od sezonu, karczochy lub groszek.
Escudella i carn d’olla
Escudella i carn d’olla to bardzo popularna, tradycyjna katalońska zupa z makaronem. Zupa powstaje na bazie mięsa takiego jak drób, jagnięcina i wieprzowina, kiełbasy botiffara oraz warzyw takich jak marchew, pietruszka oraz seler naciowy. Escudella i carn d’olla jest często przygotowywana w chłodniejszych miesiącach lub w okresie Bożego Narodzenia, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. Co ciekawe, zupę Escudellę spożywa się w dwóch etapach – najpierw zjada się bulion z makaronem, a następnie mięso oraz warzywa.
Fricandó amb moixernons
Fricandó amb moixernons to klasyczne katalońskie danie przygotowywane na bazie zapiekanej cielęciny. Pochodzące z początku XVIII wieku danie fricandó amb moixernons przygotowywane jest z małych plastrów cielęciny (biodrówki lub golonki), cebuli, marchwi, pomidorów, migdałów, czosnku, mąki, białego wina oraz grzybów moixernons. Opcjonalne do potrawy można dodać boczek, odrobinę gorzkiej czekolady i carquinyoli. Fricandó amb moixernons zwykle przygotowuje się sporo wcześniej przed podaniem (nawet kilka dni), aby smaki dobrze się wymieszały. Danie to często podaje się z chrupiącym chlebem lub z puree ziemniaczanym.
Kuchnia katalońska – dania wegetariańskie
Escalivada
Escalivada to jedno z najbardziej znanych dań wegetariańskich z regionu Katalonii w Hiszpanii i jedno z najprostszych. Głównymi składnikami są bakłażany, papryka, a czasem cebula i pomidory, które zazwyczaj są grillowane w całości na żarze. Warzywa są następnie obierane, siekane, przyprawiane i mieszane ze sobą. Podaje się je jako przystawki, które towarzyszą licznym pieczonym lub grillowanym daniom. Nazwa potrawy pochodzi od słowa escalivar, oznaczającego pieczenie na żarze lub grillowanie.
Pa amb tomàquet
Pa amb tomàquet to klasyczne katalońskie danie, które przygotowuje się z podpieczonych kromek chleba posypanych solą, natartych pomidorami i skropionych oliwą z oliwek. Istnieje także wersja z czosnkiem, którym naciera się wcześniej chleb z obu stron. Pierwszy przepis na to danie pochodzi z 1884 roku, kiedy to czerstwy chleb natarto pomidorami w celu jego zmiękczenia. W Katalonii często używa się rustykalnego chleba na zakwasie zwanego pa de pagès – typowego chleba z Katalonii i pomidorów uprawianych w tym regionie, ponieważ mają one wyjątkowy, intensywny smak. Danie to jest zwykle wybierane na śniadanie lub podawane przed dużym posiłkiem, jako tapas lub merienda – podwieczorek.
Espinacas a la catalana
Espinacas a la catalana to danie wegetariańskie pochodzące z Katalonii. Zazwyczaj przygotowuje się je ze szpinaku, rodzynek, oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku oraz orzeszków piniowych. Do zblanszowanego szpinaku dodaje się czosnek i orzeszki piniowe, a następnie podsmaża na oliwie z oliwek. Po doprawieniu dania solą i pieprzem, dodaje się rodzynki. Espinacas a la catalana serwowane jest na małych talerzach, często w towarzystwie chleba oraz hiszpańskiej szynki.
Popularne desery w kuchni katalońskiej
Coca de San Juan
Coca de San Juan to popularne, świąteczne katalońskie ciasto przygotowywane z mąki, cukru, skórki z cytryny, jajek, masła, mleka oraz drożdży. Do ciasta dodaje się także wiśnie oraz orzeszki piniowe, które nadają mu wyjątkowy wygląd oraz smak. Ciasto Coca de San Juan jest tradycyjnie spożywane podczas święta San Juan, stąd jego nazwa. Coca de San Juan najlepiej smakuje z filiżanką herbaty lub kawy.
Crema Catalana
Crema Catalana – krem kataloński to popularny hiszpański deser przygotowywany z mleka, skrobi kukurydzianej oraz jajek. Po wymieszaniu wszystkich składników i ostygnięciu deser posypuje się cukrem i piecze w piekarniku (pod górną grzałką) lub przypala palnikiem, aby uzyskać chrupiącą, karmelową warstwę wierzchnią. Czasami crema Catalana jest aromatyzowana cynamonem, cytryną lub skórką pomarańczową. Deser ten znany jest również pod nazwą Crema de Sant Josep, ponieważ tradycyjnie przygotowuje się go 19 marca, na cześć Świętego Józefa. Co ciekawe, jest to również najstarszy europejski kremowy deser, ponieważ jego początki sięgają XIV wieku.
Mel i mató
W swojej podstawowej formie ten tradycyjny kataloński deser jest prostym połączeniem miodu i mató (znanego również jako brossat lub brull) – delikatnie słodkiego, świeżego sera wytwarzanego z mleka koziego, owczego lub krowiego. Danie składa się z kawałka mató, które jest następnie obficie skrapiane miodem. Jest to popularny deser, który można przygotować samemu w domu, ale i także jest to popularne danie restauracyjne w Katalonii. Mel i mató można łatwo modyfikować, dodając orzechy, dżem oraz suszone bądź świeże owoce.
Jak zatem widzisz, kuchnia katalońska może Ci wiele zaoferować!
autor: Magda Łydka