Pełna niezwykłej architektury, złotych plaż oraz światowej sławy zabytków, Barcelona szczyci się również godną pozazdroszczenia kuchnią. Miasto ma dostęp do jednych z najświeższych produktów pochodzących z lądu i morza. Co więcej, znajdziesz tu lokale w stylu „dziury w ścianie” serwujące cavę i lekkie przekąski obok miejsc wyróżnionych gwiazdką Michelin. Warto zatem poświęcić czas także na poznanie lokalnych dań. Poniżej znajdziesz informacje o tym, co warto zjeść w Barcelonie podczas następnych hiszpańskich wakacji.
Pa amb tomàquet
Klasyczne katalońskie danie/przystawka pa amb tomàquet „chleb z pomidorem” składa się z tostowanych kromek chleba posypanych solą, natartych pomidorami i skropionych oliwą z oliwek. Pierwszy przepis na to danie pochodzi z 1884 roku, kiedy to czerstwy chleb natarto pomidorami w celu jego zmiękczenia. Zaleca się użycie rustykalnego chleba na zakwasie zwanego pa de pagès i mocno dojrzałych pomidorów, ponieważ mają one wyjątkowy, intensywny smak.
Danie jest zwykle spożywane na śniadanie lub podawane przed dużym posiłkiem, jako tapa lub merienda. Istnieje również wersja majorkańska zwana pamboli amb tomàtiga, która jest wzbogacona kaparami i czarnymi oliwkami.
Crema Catalana
Jest to popularny hiszpański deser. W piekarniku piecze się krem, który składa się z mleka, skrobi kukurydzianej i jajek. Po upieczeniu i ostygnięciu deser posypuje się cukrem i piecze lub przypala palnikiem. Czasami crema Catalana może być aromatyzowana cynamonem, cytryną lub skórką pomarańczową. Deser znany jest również pod nazwą Crema de Sant Josep. Jest to również najstarszy europejski deser z kremem, którego początki sięgają XIV wieku.
Escudella i carn d’olla
Escudella i carn d’olla to popularna, tradycyjna katalońska zupa z makaronem, mięsem, takim jak kurczak lub jagnięcina, kawałkami prosciutto, mieloną wieprzowiną i kiełbasą botiffara, z dodatkiem warzyw, takich jak marchew, ziemniaki i boćwina. Zupa jest także przyprawiana czosnkiem, pietruszką, tymiankiem, szafranem, solą i pieprzem. Często robi się ją w chłodniejszych miesiącach lub w okolicach Bożego Narodzenia, ponieważ dobrze rozgrzewa.
Ciekawostka: Escudellę spożywa się w dwóch etapach – najpierw bulion z makaronem, a następnie mięso i warzywa.
Suquet de peix
Suquet de peix to kataloński gulasz z owoców morza na bazie ziemniaków. Przygotowuje się go z dowolnego rodzaju świeżych ryb lub owoców morza, ziemniaków, białego wina i bulionu rybnego, doprawionego papryką i szafranem. Gulasz jest wzbogacony dodatkiem picada – klasycznego katalońskiego sosu tradycyjnie przygotowywanego z połączenia czosnku, chili w proszku, prażonych orzechów (migdałów, orzechów laskowych) i smażonego chleba. Zaleca się podawanie tego pysznego gulaszu z pieczywem natartym czosnkiem.
Picada
Picada to kataloński specjalny sos składający się z migdałów lub innych orzechów, chleba i płynów, takich jak woda lub różne buliony. Niektórzy kucharze lubią dodawać cynamon, kminek, czekoladę, szafran lub czosnek, aby jeszcze bardziej poprawić smak.
Botifarra
Nazywana także Boutifarre lub La Morcilla Blanca to katalońska specjalność. Ta biała kiełbasa powstaje w prawie taki sam sposób jak kiełbasa morcilla, ale bez krwi. Istnieje również odmiana kiełbasy z krwi, zwana butifarra negra Catalana. W skład wchodzi mięso wieprzowe oraz liczne przyprawy. Niektóre odmiany botifarra powstają z nietypowych składników, takich jak trufle, jajka, gotowany ryż i flaki.
Zarzuela de mariscos
Zarzuela de mariscos to tradycyjny kataloński gulasz z owoców morza. Podstawą zarzuela de mariscos są małże, krewetki, a niektórzy lubią dodawać także przegrzebki i kalmary. Inne składniki to szafran, białe wino, oliwa z oliwek, liście laurowe, cebula, czosnek, rozmaryn i tymianek, a do dekoracji używa się wędzonej papryki i pietruszki.
W Hiszpanii zarzuela de mariscos jest również powszechnie podawana jako tapa.
Paella Catalana
W skład tego dania wchodzą takie składniki jak ryż o smaku szafranu, kurczak, kiełbasa longaniza, raki, suszone śliwki i w zależności od sezonu, karczochy lub groszek. Z pewnością warto jej spróbować!
Escalivada
Escalivada to jedno z najbardziej znanych dań z regionu Katalonii w Hiszpanii, ale także jedno z najprostszych. Głównymi składnikami są bakłażany, papryka, a czasem cebula i pomidory, które grilluje się w całości na gorącym żarze. Warzywa się obiera, sieka, przyprawia i podaje jako przystawki lub dodatki do dań mięsnych. Nazwa potrawy pochodzi od słowa escalivar, oznaczającego pieczenie na żarze, grillowanie lub pieczenie w popiele. Uznaje się, że pierwsza escalivada była przygotowana przez rolników z Pirenejów.
Chociaż escalivada jest obecnie podawana głównie jako dodatek, może być również podawana jako tapas, ciepła sałatka lub jako dodatek do dań rybnych.
Pollo a la Catalana (kurczak po katalońsku)
Pollo a la Catalana to syte hiszpańskie danie z kawałków kurczaka. Podsmaża się je aż do zarumienią, a następnie dusi w bogatym sosie z cebuli, pomidorów, suszonych śliwek, suszonych moreli, orzeszków piniowych i białego wina lub brandy. Danie jest szczególnie popularne jesienią i zaleca się podawanie go z białym ryżem.
Faves a la Catalana
Jest to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Katalonii. Potrawa przygotowywana jest z fasoli fava (bób) gotowanej w bulionie z odrobiną botifarra negra (kiełbasa z dodatkiem krwi). Oprócz tych kluczowych składników danie zawiera również boczek, cebulę, czosnek, pomidory, białe wino, oliwę z oliwek, jak również paprykę. Ponadto Faves a la Catalana przygotowywano od czasów starożytnych, a niektóre przepisy pochodzą z połowy XIX wieku.
Obecnie ten syty gulasz jest zwykle spożywany w sezonie zbiorów (od lutego do końca czerwca) i tradycyjnie podaje się go w glinianym naczyniu.
Czytaj także: Najlepsze restauracje w Barcelonie – znane i polecane miejsca
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.