Andaluzja prawdopodobnie jest jednym z najbarwniejszych regionów w Hiszpanii. Wyróżnia się ona wielokulturowością, a także malowniczymi plażami i dziewiczą przyrodą. Choć Andaluzja uważana jest za jeden z regionów o słabszym rozwoju gospodarczym, to jednak pod względem turystycznym nie można jej absolutnie niczego zarzucić. Jeśli w najbliższym czasie właśnie tam wybierasz się na wakacje, to koniecznie sprawdź, jaka jest kuchnia andaluzyjska.
Czym wyróżnia się kuchnia andaluzyjska?
Andaluzja to przede wszystkim region bogaty w wino sherry, a także owoce morza. Dodatkowo mieszkańcy tego regionu chętnie korzystają także z aromatycznych przypraw. Co więcej, to właśnie Andaluzja słynie z narodzin tapas, czyli niewielkich przekąsek, które obecnie serwowane są w barach w całej Hiszpanii. Dania są sycące, zdrowe, a jednocześnie przepełnione różnorodnymi smakami. Co zatem warto spróbować?
Najlepsze dania kuchni andaluzyjskiej – które z nich musisz spróbować?
Podczas próbowania dań możesz wybierać często klasyczne porcje, jak również tapasy. Umożliwia Ci to poznanie lepiej kuchni oraz skosztowanie różnych dań.
1. Espetos de sardinas
Wspomniane już zostało, że kuchnia andaluzyjska słynie z owoców morza. Najchętniej wykorzystywane są tam sardynki. To właśnie one stanowią podstawę espetos de sardinas. Dokładniej mówiąc, są to sardynki nadziane na drewniany kij, które następnie są podpiekane. Oczywiście wcześniej obtaczana się je w grubej warstwie soli morskiej, a także w ziołowych przyprawach. Niekiedy podawane są z ostrym sosem.
2. Paella adobo
Paella to jedno z tradycyjnych kuchni hiszpańskiej. Ryż zapieka się z warzywami oraz owocami morza. Jednak w Andaluzji paella wygląda nieco inaczej. Zamiast owoców morza wykorzystuje się tutaj kawałki aromatycznego, soczystego kurczaka. Adobo w wolnym tłumaczeniu na język polski znaczy tyle, co właśnie marynata. Kurczak zanurzony jest nie tylko w przyprawach, ale także w occie, dzięki czemu zyskuje lekko kwaskowy posmak. Całe danie serwowane jest na dużej, żeliwnej patelni.
3. Salmorejo
Kuchnia andaluzyjska to także Salmorejo. Co ciekawe, danie to jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i wykorzystuje jedynie kilka składników. To ciekawy chłodnik pomidorowy z dodatkiem jajek. Podawany jest on zawsze z plasterkami dojrzewającej szynki, a także z kilkoma kromkami czerstwego chleba z oliwą. Jest to wspaniałe, orzeźwiające danie, które z pewnością pomoże Ci przetrwać andaluzyjskie upały.
4. Ajoblanco
Ajbolanco to kolejna, kultowa propozycja z Andaluzji, którą powinieneś zamówić, podczas wizyty w tym regionie. To również chłodnik, jednak tym razem robi się go z migdałów. Chłodnik ten jest bardzo delikatny w smaku, a także lekko słodki. Najczęściej podaje się do niego chleb z oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Ajoblanco to jedna z ciekawszych kompozycji smakowych, a także fenomenalna propozycja na lekki i smakowity obiad w Andaluzji.
5. Rabo de toro
Rabo de toro to, nic innego jak duszony ogon wołowy. Najczęściej podawany jest on z ciemnym, pieczeniowym sosem, a także w towarzystwie sezonowych warzyw oraz ziemniaków. Do tego, mieszkańcy Andaluzji najchętniej dobierają kufel zimnego, jasnego piwa.
6. Chanquetes
Chanquetes to z kolei idealna propozycja na zdrową przekąskę, która zastąpi Ci chipsy lub nawet i popcorn. Są to malutkie rybki – zwykle nie mają więcej niż 4 centymetrów długości, które smaży się w panierce na głębokim oleju. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne frytki. Zazwyczaj serwowane są w towarzystwie ćwiartki cytryny i soli morskiej. To właśnie te dodatki gwarantują pełniejszy smak.
7. Puntillas fritas
To nic innego jak świeże, smażone ośmiorniczki, które są niezwykle delikatne w swoim smaku. Ośmiorniczki przez panierowaniem obtacza się w soli morskiej, przyprawach ziołowych, a następnie w chrupiącej panierce. Smaży się je również na głębokim oleju. Przed spożyciem skrop je delikatnie sokiem z cytryny.
8. Sopa malaguena
Jeśli masz ochotę na nieco delikatniejszy obiad w Andaluzji, to spróbuj sopa malaguena. To jedna z najpopularniejszych zup rybnych, szczególnie w rejonie Malagi, skąd zaczerpnięta została także nazwa tego przysmaku. Dodaje się do niej kawałeczki ryb, krewetki, omułki, a także pomidory, paprykę, a nawet ziemniaki.
9. Gambas con pimento
Gambas to nic innego jak krewetki, które są popularne w Andaluzji. Jednak w wersji „con pimento”, doprawia się je ostrym pieprzem, a także wędzoną papryką. Ta wersja krewetek zazwyczaj serwowana jest w małym, glinianym naczyniu z dodatkiem plasterków czosnku oraz wraz z sosem pomidorowym. Nie jest to danie główne, a porcja zwykle jest dość mała. Zamów gambas con pimento jako tapas przed głównym danie, a smakowite krewetki szybko i skutecznie pobudzą Twoje kubki smakowe.
10. Churros
Oczywiście nie możesz się także obyć bez spróbowania pysznych churros z czekoladą. To idealna propozycja na śniadanie, szczególnie po wieczornej imprezie.
Autor: Daria Gajewska