Podpowiadamy, co warto zjeść w Andaluzji – kuchnia andaluzyjska

5 stycznia, 2024 Tagi , , , , ,

Andaluzja prawdopodobnie jest jednym z najbarwniejszych regionów w Hiszpanii. Wyróżnia się ona wielokulturowością, a także malowniczymi plażami i dziewiczą przyrodą. Choć Andaluzja uważana jest za jeden z regionów o słabszym rozwoju gospodarczym, to jednak pod względem turystycznym nie można jej absolutnie niczego zarzucić. Jeśli w najbliższym czasie właśnie tam wybierasz się na wakacje, to koniecznie sprawdź, jaka jest kuchnia andaluzyjska.

Czym wyróżnia się kuchnia andaluzyjska?

Andaluzja to przede wszystkim region bogaty w wino sherry, a także owoce morza. Dodatkowo mieszkańcy tego regionu chętnie korzystają także z aromatycznych przypraw. Co więcej, to właśnie Andaluzja słynie z narodzin tapas, czyli niewielkich przekąsek, które obecnie serwowane są w barach w całej Hiszpanii. Dania są sycące, zdrowe, a jednocześnie przepełnione różnorodnymi smakami. Co zatem warto spróbować?

Najlepsze dania kuchni andaluzyjskiej – które z nich musisz spróbować?

Podczas próbowania dań możesz wybierać często klasyczne porcje, jak również tapasy. Umożliwia Ci to poznanie lepiej kuchni oraz skosztowanie różnych dań.

1. Espetos de sardinas

Wspomniane już zostało, że kuchnia andaluzyjska słynie z owoców morza. Najchętniej wykorzystywane są tam sardynki. To właśnie one stanowią podstawę espetos de sardinas. Dokładniej mówiąc, są to sardynki nadziane na drewniany kij, które następnie są podpiekane. Oczywiście wcześniej obtaczana się je w grubej warstwie soli morskiej, a także w ziołowych przyprawach. Niekiedy podawane są z ostrym sosem.

2. Paella adobo

Paella to jedno z tradycyjnych kuchni hiszpańskiej. Ryż zapieka się z warzywami oraz owocami morza. Jednak w Andaluzji paella wygląda nieco inaczej. Zamiast owoców morza wykorzystuje się tutaj kawałki aromatycznego, soczystego kurczaka. Adobo w wolnym tłumaczeniu na język polski znaczy tyle, co właśnie marynata. Kurczak zanurzony jest nie tylko w przyprawach, ale także w occie, dzięki czemu zyskuje lekko kwaskowy posmak. Całe danie serwowane jest na dużej, żeliwnej patelni.

paella z kurczakiem
Paella z kurczakiem, licencja: shutterstock/By Iggib00

3. Salmorejo

Kuchnia andaluzyjska to także Salmorejo. Co ciekawe, danie to jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i wykorzystuje jedynie kilka składników. To ciekawy chłodnik pomidorowy z dodatkiem jajek. Podawany jest on zawsze z plasterkami dojrzewającej szynki, a także z kilkoma kromkami czerstwego chleba z oliwą. Jest to wspaniałe, orzeźwiające danie, które z pewnością pomoże Ci przetrwać andaluzyjskie upały.

Salmorejo - raw tomato soup with ingredients on a kitchen table,  spanish cuisine for hot summer
Salmorejo , licencja: shutterstock/By brebca

4. Ajoblanco

Ajbolanco to kolejna, kultowa propozycja z Andaluzji, którą powinieneś zamówić, podczas wizyty w tym regionie. To również chłodnik, jednak tym razem robi się go z migdałów. Chłodnik ten jest bardzo delikatny w smaku, a także lekko słodki. Najczęściej podaje się do niego chleb z oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Ajoblanco to jedna z ciekawszych kompozycji smakowych, a także fenomenalna propozycja na lekki i smakowity obiad w Andaluzji.

Black bowl with spanish ajoblanco made of white bread, almonds, garlic, water and olive oil, close-up, studio shot
hiszpańskie ajoblanco, licencja: shutterstock/By nickolas

5. Rabo de toro

Rabo de toro to, nic innego jak duszony ogon wołowy. Najczęściej podawany jest on z ciemnym, pieczeniowym sosem, a także w towarzystwie sezonowych warzyw oraz ziemniaków. Do tego, mieszkańcy Andaluzji najchętniej dobierają kufel zimnego, jasnego piwa.

Estofado de Rabo de Toro Spanish Oxtail Stew closeup on a pot on the wooden table. Horizontal
Rabo de Toro, hiszpańskie danie, , licencja: shutterstock/By fomaa

6. Chanquetes

Chanquetes to z kolei idealna propozycja na zdrową przekąskę, która zastąpi Ci chipsy lub nawet i popcorn. Są to malutkie rybki – zwykle nie mają więcej niż 4 centymetrów długości, które smaży się w panierce na głębokim oleju. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne frytki. Zazwyczaj serwowane są w towarzystwie ćwiartki cytryny i soli morskiej. To właśnie te dodatki gwarantują pełniejszy smak.

Plate of fried gobies or chanquetes with lemon, Malaga, Spain
chanquetes z dodatkiem cytryny , licencja: shutterstock/By juanaunion

7. Puntillas fritas

To nic innego jak świeże, smażone ośmiorniczki, które są niezwykle delikatne w swoim smaku. Ośmiorniczki przez panierowaniem obtacza się w soli morskiej, przyprawach ziołowych, a następnie w chrupiącej panierce. Smaży się je również na głębokim oleju. Przed spożyciem skrop je delikatnie sokiem z cytryny.

8. Sopa malaguena

Jeśli masz ochotę na nieco delikatniejszy obiad w Andaluzji, to spróbuj sopa malaguena. To jedna z najpopularniejszych zup rybnych, szczególnie w rejonie Malagi, skąd zaczerpnięta została także nazwa tego przysmaku. Dodaje się do niej kawałeczki ryb, krewetki, omułki, a także pomidory, paprykę, a nawet ziemniaki.

9. Gambas con pimento

Gambas to nic innego jak krewetki, które są popularne w Andaluzji. Jednak w wersji „con pimento”, doprawia się je ostrym pieprzem, a także wędzoną papryką. Ta wersja krewetek zazwyczaj serwowana jest w małym, glinianym naczyniu z dodatkiem plasterków czosnku oraz wraz z sosem pomidorowym. Nie jest to danie główne, a porcja zwykle jest dość mała. Zamów gambas con pimento jako tapas przed głównym danie, a smakowite krewetki szybko i skutecznie pobudzą Twoje kubki smakowe.

10. Churros

Oczywiście nie możesz się także obyć bez spróbowania pysznych churros z czekoladą. To idealna propozycja na śniadanie, szczególnie po wieczornej imprezie.

Traditional spanish dessert churros - fried choux pastry with chocolate sauce on a plate on a dark slate, stone or concrete background.
churros z czekoladą., licencja: shutterstock/By Lina+Lasmono

Autor: Daria Gajewska

Najlepsze miejsca na nocleg w Andaluzji – gdzie się zatrzymać?

Następny

Dodaj komentarz