Świeże ryby, różnego rodzaju sery, pyszne wypieki – nie jest trudno znaleźć coś smacznego do jedzenia na Minorce. Od lokalnych wędlin po bardziej nietypowe zupy i desery. Z nami dzisiaj dowiesz się, co warto zjeść na Minorce!
Mahón-Menorca
Mahón-Menorca to pełnotłusty prasowany ser, wytwarzany z pasteryzowanego lub surowego pełnotłustego mleka od krów rasy Brown Swiss, Friesian lub Menorcan. Ser ten jest tradycyjnie produkowany na wyspie Minorka z lokalnego mleka krowiego. Mleko musi być świeże, bez żadnych konserwantów. Ser formuje się ręcznie i zawija w bawełnianą szmatkę, następnie dojrzewa przez co najmniej 21 dni. Co ciekawe, może być też suszony nawet przez 150 dni. Smak tego sera jest intensywny i złożony, z lekkim posmakiem połączonym z nutami masła i orzechów laskowych. Mahón jest okresowo nacierany oliwą z oliwek i papryką pimenton, co nadaje mu charakterystyczny kolor oraz aromat.
Arròs de la terra (Arros de moro)
Arròs de la terra to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Balearów. Choć nazwa potrawy arròs de la terra sugeruje o użyciu ryżu w przepisie, w rzeczywistości danie przyrządza się z połączenia pszenicy, sobrasady, wieprzowiny, boczku, białej kiełbasy, ziemniaków, pomidorów, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Pszenicę moczy się w zimnej wodzie, a następnie mieszana z innymi składnikami. Na środku umieszcza się czosnek, danie skrapia się oliwą z oliwek, doprawia solą, a następnie piecze w piekarniku, aż wszystko będzie w pełni miękkie.
Oliaigua
Oliaigua to danie pochodzące bezpośrednio z Minorki. Ta prosta zupa jest przygotowywana poprzez delikatne podsmażenie cebuli i czosnku na patelni, aż staną się szkliste, a następnie dodaje się zieloną paprykę, pomidory i wodę. Zupę gotuje się powoli, ale nie może dojść do wrzenia. Oliaigua najczęściej podaje się z pieczonym czerstwym chlebem. Nazwa zupy nawiązuje do połączenia oleju (oli) i wody (aigua). Co ciekawe, pierwotnie była bardzo popularna wśród rolników, którzy jedli ją na śniadanie. Latem danie spożywa się na zimno, a zimą na ciepło z cebulą, jajkami, pieczonymi ziemniakami lub piklami.
Gin de Mahón
Zastanawiasz się, co warto zjeść na Minorce? Jednak poza daniami warto spróbować też niektórych napoi. Gin de Mahón to alkohol o smaku jałowca pochodzący z Minorki. Jest on wytwarzany ze spirytusu, jagód jałowca i wody. Napój powstał pod panowaniem brytyjskim, kiedy Mahón było ważną bazą morską, a miejscowi kontynuowali jego produkcję nawet po opuszczeniu przez Brytyjczyków w 1802 roku. Co ważne, alkohol ten jest chroniony oznaczeniem geograficznym. Gin de Mahón butelkuje się y z minimalnym stężeniem 38% ABV.
Pomada
Pomada to orzeźwiający koktajl, który łączy w sobie Gin de Mahón oraz lemoniadę. Tradycyjnie przygotowuje się go z ginu de Mahón (jedynym producentem jest Xoriguer). Koktajl ten stanowi połączenie ginu i lemoniady. Trzeba go podawać z lodem. Niektóre wersje wykorzystują 1/3 części ginu i 2/3 części lemoniady. Zazwyczaj przyozdabia się go plasterkiem cytryny. Pomada to popularny napój, który można znaleźć także na innych wyspach Balearów. Jest to podstawa lokalnych uroczystości (Fiestas) i mówi się, że pierwotnie był on przygotowywany z napojem gazowanym o smaku cytrynowym. Tak więc niektóre wersje są nadal w ten sposób przygotowywane.
Nazwa pomada tłumaczy się dosłownie jako maść.
Cocarrois (Cocarrois de verdura)
Cocarrois to tradycyjny hiszpański placek warzywny pochodzący z Balearów. Ciasto jest podobne do empandas de cordero. Jednak wzbogaca się je sokiem pomarańczowym i cukrem. Inne składniki używane do wyrobu ciasta to mąka, oliwa z oliwek, żółtka jaj i smalec lub masło. Nadzienie zazwyczaj składa się z warzyw, takich jak boćwina, różyczki kalafiora i cebula, a także pietruszki, orzeszków piniowych i rodzynek. Placki te są szczególnie popularne w okresie Wielkanocy.
Escaldums
Escaldums to hiszpański gulasz pochodzący z Balearów. Gulasz jest zwykle przygotowywany z kawałków piersi lub udźca indyka, cebuli, pomidorów, czosnku, brandy, oliwy z oliwek, tymianku, liści laurowych, migdałów lub orzeszków piniowych i przypraw. Potrawę przygotowuje się w dużym garnku cazuela – mięso przyrumienia się, a następnie miesza z sosem z czosnku, cebuli, pomidorów i brandy. Gotuje się go z liśćmi laurowymi i tymiankiem, aż indyk stanie się miękki. Pod koniec gotowania migdały lub orzeszki piniowe trzeba drobno zmielić i dodać do gulaszu, który jest podawany na gorąco.
Jeśli na obiad przyjdzie wiele osób, zaleca się dodanie do gulaszu smażonych grzybów i albóndigas (klopsików).
Sofrit pagés
Sofrit pagés to tradycyjny hiszpański gulasz z Ibizy, ale często je się go także na Minorce. Przygotowuje się go z kombinacji różnych mięs, takich jak jagnięcina, drób i wieprzowe kiełbasy, takie jak botifarra i sobrassada wraz z różnymi warzywami, takimi jak papryka, karczochy i ziemniaki. Ze względu na fakt, że Ibiza słynie głównie z dań z owoców morza, to mięsne danie podaje się na specjalne okazje w domu. Jednak obecnie można je bez problemu znaleźć w większości tradycyjnych restauracji na Minorce.
Zaleca się podawanie sofrit pagés z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina.
Greixonera
Podstawą tego balearskiego deseru są zazwyczaj resztki ensaimady – słodkiego ciasta w kształcie spirali.. Ciasto jest często aromatyzowane cynamonem lub skórką z cytryny i jest tradycyjnie podawane spodem do góry i posypane mielonym cynamonem. Chociaż kojarzy się je Balearami, ta tradycyjna słodycz pozostaje szczególnie popularna na Ibizie i Minorce.
Empanada de cordero
Co warto zjeść na Minorce? Jedno z tych dań to empanada de cordero. Jest to rodzaj hiszpańskich empanad pochodzących z Balearów. W przeciwieństwie do swojego galicyjskiego odpowiednika, empanada de cordero przygotowuje się bez drożdży. Ciasto powstaje z połączenia żółtek jaj, smalcu lub masła, mąki, soli, oliwy z oliwek i letniej wody. Każda empanada jest zazwyczaj wypełniona mieszanką pokrojonej w kostkę jagnięciny, posiekanego boczku, soli i czarnego pieprzu. Ciasto piecze się do lekkiego zrumienienia. Po przygotowaniu, empanadas de cordero podaje się na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Jesteśmy pewni, że już teraz wiesz, co warto zjeść na Minorce!
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.