Podpowiadamy, co warto zjeść na Majorce w Hiszpanii

2 grudnia, 2024 Tagi , , , ,

Kuchnia Majorki oferuje wyjątkową mieszankę smaków, które odzwierciedlają historię, kulturę oraz geografię wyspy. Warto odkrywać nowe miejsce poprzez jego kuchnię. Znajdziesz tu wiele ciekawych dań. Dlatego już teraz podpowiadamy, co warto zjeść na Majorce!

Pa amb oli to

Pa amb oli to tradycyjna hiszpańska przystawka/przekąska pochodząca z Majorki i Balearów. Danie przygotowywane jest z połączenia chleba wiejskiego lub ciemnego chleba żytniego, pomidorów, oliwy z oliwek i soli. Chleb kroi się na kromki i naciera pomidorami, nadając powierzchni ładny czerwony kolor. Wierzch skrapia się oliwą z oliwek, a następnie posypuje solą morską. Na Majorce danie to skosztujesz z rodzimą majorkańską odmianą pomidorów ramellet, a chleb powinien być najlepiej odmiany pan payés (śródziemnomorski). Oliwa z oliwek i sól morska również powinny być lokalne, aby zapewnić najlepsze doznania smakowe.

Majorcan food: "Pa amb oli", bread with olive oil and rubbed tomato, typical traditional Majorcan food. Balearic Islands, Spain.
majorkańskie jedzenie: „Pa amb oli”, chleb z oliwą z oliwek i przetartymi pomidorami,, licencja: shutterstock/By Concept Island

Ensaïmada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca to słodkie ciasto w kształcie spirali wykonane z ciasta drożdżowego. Ten rodzaj ciasta jest produkowany na Majorce od XVII wieku, a receptura pozostała niezmieniona do dziś. Słowo ensaimada pochodzi od saïm, co oznacza smalec, który jest podstawowym składnikiem tego przepisu. Podstawowy przepis na ensaimada de Mallorca jest bardzo prosty i obejmuje tylko mąkę, cukier, jajka, drożdże i wodę. Istnieje jednak wiele odmian tego przepisu, które zostały opracowane na przestrzeni wieków, w tym te z dynią, śmietaną lub czekoladą.

Palo de Mallorca

Palo de Mallorca to ciemny likier o smaku kory cynamonowca i korzenia goryczki. Jest to gęsty i słodki likier o gorzkim posmaku i aromatach karmelu i lukrecji, który może być produkowany tylko na Majorce. Podobnie jak inne likiery ziołowe, Palo de Mallorca był początkowo stosowany jako gorzki środek lecznicy. W XIX wieku oryginalna receptura została ulepszona poprzez dodanie cukru i alkoholu. Dzięki tym dodatkom likier stał się smaczniejszy, a w konsekwencji bardziej popularny. Palo de Mallorca jest najczęściej spożywany jako aperitif. Dodatkowo zwykle jest mieszany z wodą gazowaną lub sodową. Doskonale sprawdza się również w koktajlach lub jako składnik deserów. Zawartość alkoholu może wynosić od 25% do nawet 36%.

Gató d’ametlla

Gató d’ametlla to majorkańskie ciasto pochodzące z Valldemossy. Zazwyczaj przygotowuje się je z połączenia jajek, cukru, migdałów, skórki z cytryny, cynamonu, masła oraz mąki. Okrągła tortownica jest najpierw smarowana masłem, a następnie posypywana mąką. Żółtka miesza się z cukrem, skórką z cytryny, cynamonem oraz mielonymi migdałami. Białka są ubijane na sztywną pianę, a potem mieszane z masą żółtkową i delikatnie łączone. Ciasto umieszcza się w formie i piecze do momentu, aż nóż włożony do środka będzie czysty.

Greixonera de brossat

Greixonera de brossat to tradycyjny sernik pochodzący z Majorki. Przygotowuje się go z cukru, jajek, cynamonu, skórki z cytryny i brossat (znanego również jako requesón) – świeżego twarogu z mleka krowiego, choć ricotta jest również dobrym zamiennikiem. Składniki miesza się do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie przelewa do naczynia do zapiekania i piecze do uzyskania twardej konsystencji. Greixonera de brossat podawana jest schłodzona, najlepiej posypana cukrem pudrem i cynamonem. Słowo greixonera odnosi się do glinianego naczynia do pieczenia, w którym przygotowuje się ten deser.

Greixonera De Brossat, - casserole of requeson, Mallorca, Balearic Islands, Spain.
Greixonera De Brossat, licencja: shutterstock/By tolobalaguer.com

Sopes mallorquines

Sopes mallorquines to kolejne hiszpańskie danie pochodzące z Majorki. Pomimo nazwy, która jest nieco myląca, danie to nie jest zupą i zwykle podaje się je jako przystawkę, którą można jeść widelcem. Składa się z sezonowych warzyw i kromek czarnego chleba zmiękczonych wcześniej w bulionie. Danie jest zawsze sezonowe, więc może zawierać zieloną fasolkę, szpinak, kapustę lub inne warzywa w zależności od dostępności. Chleb kroi się na bardzo cienkie kromki. Warzywa są najpierw lekko smażone w ceramicznym naczyniu zwanym greixonera, a następnie mieszane z wodą i gotowane na wolnym ogniu przez około pół godziny.

typical dish Sopes Mallorquines, Celler Pages de Juanjo Amengual, mallorca, islas baleares, Spain, europa
typowe danie Sopes Mallorquines, Celler Pages de Juanjo Amengual, majorka, wyspa baleares, hiszpania, europa,licencja: shutterstock/By tolobalaguer.com

Trempó

Trempó to orzeźwiająca letnia sałatka pochodząca z Majorki. Przygotowuje się ją z połączenia pomidorów, cebuli i zielonej papryki z Majorki. Warzywa należy posiekać, a następnie skropić oliwą z oliwek i doprawić jedynie solą. Dodatkowo uważa się, że nazwa tej sałatki pochodzi od słowa trempar, oznaczającego ubierać. Sałatkę trempó podaje się z wiejskim chlebem oraz oliwkami.

Arròs brut

Arròs brut to kolejne tradycyjne danie kuchni majorkańskiej. Składa się z cebuli, pomidorów, ryżu, grzybów, kawałków mięsa, takich jak kurczak lub królik oraz warzyw, takich jak groszek, czerwona papryka i zielona fasola. Nazwa potrawy oznacza dosłownie „brudny ryż„. Przyprawy używane w tym daniu ryżowym zwykle obejmują paprykę, szafran, cynamon, gałkę muszkatołową i pieprz. Składniki zawsze się różnią i mogą obejmować wieprzowinę, ślimaki, karczochy i wiele innych składników w zależności od pory roku. Pierwotnie arròs brut przygotowywano z mięsa zająca lub gołębia, w tym z krwi i wnętrzności i stąd wzięła się nazwa tego dania.

Fava parada

Fava parada to hiszpańskie danie pochodzące z Balearów, szczególnie popularne na Majorce. Danie składa się z kombinacji bobu, marchwi, rzepy, cebuli, czosnku, pomidorów, ziemniaków, oliwy z oliwek, żeberek i boczku wieprzowego, kiełbasy, sobrasady, makaronu, mięty, soli i pieprzu. Fasola, rzepa, marchewka, boczek wieprzowy i żeberka są gotowane w wodzie na małym ogniu, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Następnie mięso jest wyjmowane i krojone w paski. Dodatkowo kiełbaski, pomidory, cebula, kapusta oraz paski mięsa dodaje się do garnka i gotuje do miękkości ziemniaków. Pamiętaj też, że danie podaje się na ciepło.

Sobrasada de Mallorca

Sobrasada de Mallorca to kiełbasa produkowana na Majorce od XVI wieku. W XVIII wieku do receptury dodano paprykę, zmieniając w ten sposób jej wygląd i smak. Co więcej, na rynku dostępnych jest siedem rodzajów sobrasady: Longaniza, Semirizada, Culana, Rizada, Bufeta, Bisbe, Poltru oraz Black pig sobrasada. Ponadto mają one różne kształty i wagę. Natomiast sobrasada z czarnej świni powstaje wyłącznie z mięsa rodzimej czarnej świni hodowanej na Majorce.

kromki chleba z sobrasadą, Josep Pedrals, poeta: Suc de garrofes i oli de saüc, Finca Es rafalet de ca l'amo Julià. Camí de Son Pujol, Algieria
kromki chleba z sobrasadą, Josep Pedrals, poeta: Suc de garrofes i oli de saüc, Finca Es rafalet de ca l'amo Julià. Camí de Son Pujol, Algieria, licencja: shutterstock/By tolobalaguer.com

Tombet

Tombet to tradycyjna majorkańska potrawa warzywna z zapiekanych warstw bakłażanów, czerwonej papryki i ziemniaków. Trzeba je jednak wcześniej usmażyć na oliwie z oliwek. Co więcej, Tombet zwykle dekoruje się smażonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką. Obecnie danie jest dostępne w większości restauracji na Majorce.

Queso Mallorca

Queso Mallorca to hiszpański ser pochodzący z Majorki. Ser powstaje z mieszanego mleka lokalnych krów, kóz i/lub owiec. Występuje w trzech odmianach, w zależności od okresu dojrzewania: częściowo utwardzony (co najmniej 20 dni), utwardzony (co najmniej 45 dni) i dojrzały (co najmniej 100 dni). Ponadto skórę macza się w solance i naciera się oliwą z oliwek. Pod nią tekstura jest jędrna, gładka, gęsta i lekko elastyczna. Aromaty są mleczne i maślane, a dodatkowo też nasilające się wraz z wiekiem każdego serowego kręgu. Smak jest słono kwaśny, podczas gdy dojrzały ser może mieć bardziej intensywny posmak.

Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Czytaj także: Najlepsze restauracje na Majorce – znane i polecane miejsca

Poprzedni

Zima na Majorce – jaka pogoda i temperatura, co robić?

Sewilla – co warto zobaczyć, hotele, noclegi, zabytki i atrakcje

Następny

Dodaj komentarz