Najlepsze restauracje w Katalonii -znane i polecane miejsca

15 stycznia, 2024 Tagi , , , ,

Najbardziej znane katalońskie restauracje znajdują się w głównym mieście regionu, czyli w Barcelonie, ale szukając lokalnych smaków, nie należy się ograniczać. Warto również zajrzeć do niewielkich, rodzinnych knajpek, w których stołują się mieszkańcy. Poznajmy zatem najlepsze restauracje w Katalonii – tych miejsc nie możesz pominąć!

Z czego słynie kuchnia katalońska?

Katalonia słynie ze znakomitej kuchni. Regionalne dania katalońskie łączą w sobie lekkość kuchni śródziemnomorskiej ze smakami charakterystycznymi dla ciężkiej i sytej kuchni Pirenejów. W potrawach katalońskich dominują ryby i owoce morze oraz tradycyjne wędliny, w tym szynki i kiełbasy do dziś wytwarzane według tradycyjnych receptur. Ponadto do dań dodaje się często oliwę, czosnek, pomidory i świeże zioła. Dodatkowo ważnym składnikiem kuchni katalońskiej są grzyby.

Do najsłynniejszych dań w Katalonii należą m.in.:

  • escalivada – sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw, w tym z bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów oraz ziemniaków i cebuli);
  • esqueixada – sałatka z suszonego dorsza, pomidorów, cebuli i oliwek z sosem na bazie oliwy i octu winnego;
  • escudella – gęsta i pożywna zupa przygotowywana z różnych rodzajów mięs, fasoli, ziemniaków i kapusty z dodatkiem makaronu lub ryżu;
  • zarzuela de mariscos – katalońska wersja francuskiej zupy rybnej bouillabaisse, przygotowuje się ją z różnych gatunków ryb.

Natomiast przekąską tradycyjnie serwowaną do win jest grillowany chleb, który naciera się czosnkiem, pomidorem, polewa oliwą i doprawia odrobiną soli. Natomiast popularnymi deserami są crèma catalana oraz turrón.

Czytaj także: Podpowiadamy co warto zjeść w Katalonii? Oto kuchnia katalońska!

Polecane restauracje w Barcelonie

Gdzie wybrać się na najlepsze tapasy?

Najważniejszym miastem Katalonii jest Barcelona. To tam znajdziemy największą liczbę znakomitych tapas barów i restauracji. Najlepsze tapasy w Barcelonie zjesz w słynnych barach specjalizujących się w katalońskich przekąskach, na przykład w Xapako oraz Abirradero.

  • Xapako, Consell de Cent 411 – doceniany za znakomite tradycyjne tapasy, świeże sardynki, doskonałe długo dojrzewające szynki, grillowane papryki i przekąski na bazie ziemniaków, w tym patatas bravas. Goście podkreślają przyjazną atmosferę i przystępne ceny.
  • Abirradero, Carrer Vila i Vila 77 – to kolejny polecany tapas bar cieszący się renomą. Na szczególną uwagę zasługują mieszanki oliwek, marynowane małże, szaszłyki z oliwek, anchois i chili, a także doskonałe pasty, w tym humusy i tapenada.
  • Blu Bar, Rambla del Poblenou, 11 – lokal serwuje wyłącznie roślinne dania, w tym wegańskie patatas bravas, tortille i foccacie.
Street in Barcelona, Catalonia, Spain. Architecture and landmark of Barcelona. Cozy cityscape of Barcelona
ulica w Barcelonie, Katalonia, Hiszpania licencja: shutterstock/By catarina

Polecane restauracje w Barcelonie – dla miłośników ekskluzywnej kuchni wyróżnionej gwiazdkami Michelin

W Barcelonie znajdziemy mnóstwo doskonałych restauracji wyróżnionych w przewodnikach Michelin. Do najnowszych kulinarnych odkryć w stolicy Katalonii docenionych przez ekspertów Michelin należą Xerta, Slow & Low, Dos Palillos i Lluerna.

Xerta, Còrsega 289

to restauracja, w której można skosztować specjałów pochodzących z delty rzeki Ebro. W serwowanych daniach wykorzystywane są m.in. węgorze, ostrygi i ryż z regionu. Szef kuchni Fran López proponuje kreatywną kuchnię odtwarzającą w autorski sposób lokalne składniki. Z restauracji rozciąga się widok na piękny ogród.

Slow & Low, Comte Borrell 119

Kolejna restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin. Propozycja dla osób szukających niezwykle wyrafinowanych smaków typu fusion. Szefowie kuchni łączą w swoich daniach tradycje kulinarne Katalonii z wpływami kuchni meksykańskiej oraz tajskiej. Potrawy bazują na produktach morza, znajdziemy tu zatem głównie ryby i owoce morza. Atutem Slow & Low jest lokalizacja. Restauracja mieści się niedaleko słynnego barcelońskiego targu Świętego Antoniego. W obydwóch restauracjach kuchnie są otwarte, więc goście mogą obserwować kucharzy przy pracy.

Dos Palillos, Elisabets 9

Nnastępna propozycja dla miłośników kuchni fusion. W restauracji można skosztować dań łączących smaki katalońskie i azjatyckie. W Dos Palillos do wyboru są dwa lokale. Do pierwszego, zlokalizowanego tuż przy wejściu, można wstąpić bez wcześniejszej rezerwacji. W drugim obowiązuje rezerwacja. Goście siedzą tu przy ladzie w kształcie litery U, przeznaczonej dla 20 osób, a w trakcie kosztowania menu degustacyjnego mogą obserwować pracę kucharzy. Jest też prywatna sala i taras. Restauracja mieści się niedaleko barcelońskiego Muzeum Sztuki Współczesnej, więc można połączyć zwiedzanie muzeum z lunchem lub kolacją w Dos Palillos. Menu jest sezonowe, zmienia się w zależności od pory roku i dostępności świeżych składników.

Lluerna, Avenida Pallaresa 104

Nowy koncept w Barcelonie doceniony przez ekspertów Michelin to restauracja prowadzona jest przez małżeństwo Víctora Quintillà i Mar Gómez, która realizuje ideę slow food. Składniki są lokalne i świeże, ale do ich przygotowania stosowane są specjalistyczne i zaawansowane techniki. W rezultacie powstają dania, których kosztowanie zapewnia gościom wyjątkowe doznania kulinarne.

Restauracje poza utartymi szlakami

Do rekomendowanych restauracji zlokalizowanych poza głównymi szlakami należy m.in. el Celler de Can Roca, Carrer de Can Sunyer, 48, Gerona. Uważana jest za jedną z najlepszych restauracji świata, a znajduje się w spokojnej i malowniczej Geronie. Prowadzi ją trzech braci (Joan, Josep i Jordi), którzy kontynuują rodzinną tradycję, ponieważ w tym samym miejscu ich rodzice mieli restaurację. Dziś El Celler de Can Roca należy do najbardziej kultowych i legendarnych miejsc na kulinarnej mapie świata.

Cava – katalońskie wino musujące – gdzie skosztować?

Na koniec warto wspomnieć, że w Katalonii produkuje się wino musujące cava. Dlatego, odwiedzając ten region Hiszpanii, warto wstąpić do jednego z barów serwujących ten alkohol, aby spróbować różnych rodzajów trunku i przekonać się, czy bardziej nam smakuje wersja brut (wytrawna), czy na przykład semi seco (półsłodka). Rekomendowane cava bar w Barcelonie to:

  • Can Paixano (La Xampanyeria), Carrer de la Reina Cristina, 7, Ciutat Vella,
  • Els Sortidors del Parlament, C/ del Parlament, 53, L’Eixample, 08015,
  • La Vinya del Senyor, Plaça de Santa Maria, 5, Ciutat Vella,
  • Cata 1.81, Carrer València, 181.
Vineyards at Penedes wine region with a beautiful cellar tower and the Montserrat Range in the distance / Catalonia, Spain.
Winnice w regionie winiarskim Penedes z piękną wieżą piwniczną i pasmem Montserrat w oddali / Katalonia, Hiszpania., licencja: shutterstock/By Manel+Vinuesa
Poprzedni

Szpitale w Andaluzji – sprawdź, gdzie szukać pomocy!

Gotowy plan wycieczki objazdowej po Andaluzji

Następny

Dodaj komentarz