Andaluzja oferuje niezwykle różnorodne dania przygotowywane z lokalnych produktów. W restauracjach królują dania rybne oraz z owoców morza złowionych w Morzu Śródziemnym i Atlantyku, wołowiny, jagnięciny, koziny oraz wieprzowiny. A zatem poznajmy najlepsze restauracje w Andaluzji, które zaskoczą Cię pysznymi daniami!
Najlepsze restauracje w Andaluzji – oto one
Restaurante Ispal – Sewilla
Ispal to restauracja specjalizująca się w przygotowywaniu dań, które są w 100% andaluzyjskie. Menu oferuje kulinarną podróż po Andaluzji. Restauracja Ispal słynie także z łączenia tradycji i innowacji. Po daniu głównym warto spróbować tu również ponadczasowego deseru tocino de cielo. Jeśli szukasz miejsca, gdzie można zjeść autentycznego lokalnego jedzenia, to jest to miejsce dla Ciebie. Zaletą tej restauracji jest także fakt, że znajduje się ona w pobliżu Plaza de España w Sewilli.
Lokalizacja: Plaza San Sebastián, 1, 41004 Sewilla
Otwarte: Wtorek-sobota od 13:00 do 16:00 i od 20:00 do północy, niedziela od 13:00 do 16:00
El Rinconcillo – Sewilla
El Rinconcillo to restauracja z ponad 400-letnią tradycją historią, która znajduje się w samym centrum Sewilli. Restauracja serwuje dania swoim Gościom od 1670 roku, co czyni ją najstarszą w mieście. Gdy tylko wejdziesz do środka, poczujesz się, jakbyś cofnął się w czasie. Goście z całego świata zachwycają się starymi drewnianymi belkami stropowymi i wiszącymi nad głowami peklowanymi szynkami. Do najbardziej popularnych dań należą espinacas con garbanzos (szpinak z ciecierzycą), pavías de bacalao (dorsz w panierce) oraz boquerones (sardele). Godne polecenia są również queso curado con cabello de ángel (peklowany ser) i tortilla de jamón (tortilla z szynką).
Lokalizacja: Gerona, 40, 41003 Sewilla
Otwarte: Godziny mogą się różnić w zależności od pory roku. Restauracja czynna jest przez cały tydzień z wyjątkiem wtorków, w godzinach 13:00- 17:30 (obiad) oraz 20:00-0:30 (kolacja).
Abantal – Sewilla
Abantal jest jedną z dwóch restauracji w Sewilli nagrodzonych gwiazdką Michelin. Restauracja ta oferuje dania dla smakoszy inspirowane tradycyjną kuchnią andaluzyjską. Szef kuchni stworzył menu degustacyjne z klasycznymi lokalnymi składnikami. W menu znajdują się artystycznie podane dania, takie jak crema de ajo con espuma de setas y huevo (krem czosnkowy z grzybami leśnymi i pianką jajeczną), policzki z tuńczyka błękitnopłetwego ze smażonym pomidorem i galaretką ze słodkiej papryki oraz royal con foie (królewski z foie gras). Z pewnością nigdy nie zapomnisz wizyty w restauracji Abantal, podobnie jak twoje podniebienie.
Lokalizacja: Alcalde José de la Bandera, 7, 41003 Sewilla
Otwarte: Restauracja czynna jest od poniedziałku do piątku, w godzinach 14:00 – 15:30 oraz 20:30 – 21:30.
Almanaque Casa de Comidas – Kadyks
Restauracja Almanaque Casa de Comidas w Kadyksie specjalizuje się w serwowaniu tradycyjnych andaluzyjskich dań w nowym wydaniu. Ta mała, przytulna restauracja znajduje się w samym sercu starego miasta w Kadyksie. Do dyspozycji jest również zewnętrzny taras. Menu oparte jest na sezonowych warzywach, rybach i mięsie, dzięki czemu masz pewność, że wszystko jest świeże i niezwykle smaczne. Karta win dostępna w restauracji Almanaque Casa de Comidas oferuje duży wybór win od lokalnych producentów z regionu, jak i z innych regionów Hiszpanii. Koniecznie spróbuj tu także typowego deseru Poleá.
Lokalizacja: Pl. de España, 5 duplicado, local, 11006 Kadyks
Otwarte: Restauracja czynna jest przez cały tydzień z wyjątkiem poniedziałków 14:00 – 15:30 oraz 20:30 – 21:30.
Lú Cocina y Alma – Jerez de la Frontera
Ta niewielka restauracja, ze stolikami otaczającymi otwartą kuchnię, w ciągu zaledwie kilku lat stała się jedną z najbardziej cenionych miejsc w południowej Hiszpanii. Szef kuchni łączy tradycyjne andaluzyjskie przepisy z francuskimi składnikami i technikami haute cuisine, aby przygotować kreatywne dania w jej najbardziej subtelnym i eleganckim wydaniu. Lú Cocina y Alma oferuje również doskonałe andaluzyjskie wina, w tym słynne Sherry i białe wina produkowane w prowincji Kadyks.
Lokalizacja: Calle Zaragoza, 2, 11405 Jerez de la Frontera
Otwarte: Restauracja czynna jest od wtorku do soboty, w godzinach 13:00 – 15:00 oraz 20:00 – 21:30.
Bardal | Benito Gómez | Restaurante en Ronda
W ciągu zaledwie kilku lat restauracja Bardal stała się jedną z najbardziej uznanych restauracji w Andaluzji i zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Kuchnia w Bardal opiera się głównie na tradycyjnych andaluzyjskich potrawach przygotowywanych z lokalnych składników. Jednak szef kuchni wykorzystuje również składniki i smaki z innych części Hiszpanii, zwłaszcza z rodzinnej Katalonii. Warto spróbować tu sezonowych potraw, które łączą smaki i techniki. Na uwagę zasługuje także duży wybór andaluzyjskich serów i deserów przygotowywanych na miejscu. Ponadto piwniczka z winami w restauracji oferuje starannie wyselekcjonowane andaluzyjskie wina z okolic Rondy i Jerez oraz inne wina z Hiszpanii, oraz z całego świata.
Lokalizacja: C. José Aparicio, 1, 29400 Ronda
Otwarte: Godziny otwarcia mogą się różnić w zależności od pory roku. Restauracja czynna jest zazwyczaj od czwartku do niedzieli. W czwartki, piątki i soboty restauracji serwuje dania w godzinach 13:15 – 17:30 oraz 20:00 – 0:00, natomiast w niedziele od 13:15 – 17:30.
El Rincón de la Rosita – Sewilla
El Rincón de la Rosita znajduje się w samym sercu Sewilli, tuż obok katedry i wieży La Giralda. Wśród mieszkańców Sewilli uważana jest ona za jedną z najlepszych restauracji w mieście. Jej specjalnością są gulasze, choć słynie również ze świeżych ryb łowionych u wybrzeży Huelvy. Warto tu spróbować pastel de berenjenas con cabrillas (bakłażana ze ślimakami), fideos con almejas (makaron z małżami) lub lentejas con chorizo (soczewicę z chorizo). El Rincón de la Rosita oferuje doskonały stosunek jakości do ceny, a porcje są dość obfite.
Lokalizacja: Moratín, 6, 41001 Sewilla
Otwarte: Restauracja czynna jest od wtorku do soboty od 12:30 do 17:00 i od 20:30 do północy oraz w niedzielę od 12:00 do 17:00.
Czytaj także: Podpowiadamy, co warto zjeść w Andaluzji – kuchnia andaluzyjska
autor: Magda Łydka